Податкова знижка (податкове повернення).

17.06.2015  //  By:   //  Без рубрики, Часті запитання  //  No Comment   //   3001 Views

Що таке податкова знижка ?

Відповідно до п. 14.1.170 Податкового кодексу України ПОДАТКОВА ЗНИЖКА —  це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку — резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати.

Тобто, сума оподатковуваного доходу фізичної особи може бути зменшена на суму податкової знижки, що призведе до зниження суми податку на доходи фізичних осіб.

Страхувальник (власник полісу) – фізична особа має право включити у податкову знижку суму страхових внесків за Договорами Довгострокового страхування життя, які сплачені за нього або за його родичів першого ступеня споріднення відповідно до п.166.3.5 Податкового кодексу України.

 

А на «хлопський розум»-

Якщо громадянин України, який офіційно працює, отримує заробітну плату і сплачує податки, має поліс страхування життя собі або рідним (першої спорідненості), то він може скористатися податковою знижкою. Якщо громадянин є СПД (суб’єкт підприємницької діяльності — приватний підприємець), то він НЕ може скористатися цією знижкою.

Якщо людина офіційно працює, отримує зарплату, але не сплачує податок на доходи фізичних осіб — то він теж НЕ може скористатися цим правом.

.

ХТО І В ЯКОМУ РОЗМІРІ МАЄ ПРАВО НА ПОДАТКОВУ ЗНИЖКУ?

Резидент (громадянин України), який має індивідуальний ідентифікаційний номер (пп.166.4.1 п.166.4 ст. 166 Податкового Кодексу України).

Ті особи, які отримують доходи у вигляді заробітної плати (тобто, якщо особа отримує дохід як приватний підприємець або іншим чином, але не у вигляді зарплатні, право на податкову знижку у такої особи не виникає).

— Якщо за договором страхування застрахованим є сам страхувальник, він може отримати повну суму можливої податкової знижки (1 710 грн. на місяць у 2014 році).

— Якщо Страхувальник бажає застрахувати членів сім’ї І ступеню споріднення – розмір податкової знижки не може перевищувати 50% від вищезазначеної суми на кожного з таких членів сім’ї (тобто 855 грн.).

До членів сім’ї І ступеню споріднення відносяться:
∙ члени подружжя ( чоловік / дружина);
∙ батьки чоловіка / дружини;
∙ діти чоловіка / дружини, в т.ч. усиновлені.

ЯКИЙ МАКСИМАЛЬНИЙ РОЗМІР ПОДАТКОВОЇ ЗНИЖКИ?

Розмір податкової знижки має відповідати двом умовам:

1. Податкова знижка НЕ МОЖЕ перевищувати суми місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень (пункт 169.4.1 ст.169 Податкового Кодексу України).

Станом на 01.01.2014 року прожитковий місячний мінімум для працездатної особи становить 1 218 грн.

Отже, податкова знижка за таким договором страхування не може бути більшою за 1 710 грн.

(1 218 × 1,4 = 1 705,80 округлюємо до найближчих 10 гривень = 1 710 грн./міс. х 12 міс = 20 520 грн./рік).

2. Разом з тим, загальний розмір нарахованої податкової знижки НЕ може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом звітного року як заробітна плата. (пп.166.4.2 п.166.4 ст. 166 Податкового Кодексу України).

 

КОЛИ МОЖНА ОТРИМАТИ ПОДАТКУ ЗНИЖКУ

Ще раз нагадуємо головні умови отримання податкової знижки:

  • українське громадянство
  • офіційно задекларовані доходи у вигляді заробітної плати (приватні підприємці такого права не мають)
  • договір довгострокового страхування життя, строком не менше 10 років

*Податкова декларація подається ДО ПОДАТКОВОГО ОРГАНУ, в якому платник податку перебуває на обліку, до 1 травня наступного за звітним року (п.49.1 та п.49.18.4 Податкового кодексу України);

**Якщо нарахування податкової знижки являється єдиною підставою у процесі заповнення  Декларації, строки її подання  можливі протягом року — на поточний рік до до 31 грудня 2015 р. (згідно п.166.1.1. Податкового кодексу України)

Податкова знижка. Необхідні документи.

About the Author :

Leave a reply