Що чекає на російських страховиків в Україні?

01.07.2015  //  By:   //  Business, Без рубрики, Гроші  //  No Comment   //   2067 Views

ВРПитання ліцензування компаній із російським корінням торкнеться понад 10% страхового ринку

З 28 червня регулювальні органи мають почати перевірку своїх ліцензіатів на наявність контролю з боку резидентів країни-агресора. Виняток становлять банківська діяльність, діяльність у галузі телебачення та радіомовлення, виробництво і торгівля етиловим спиртом, алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Страховики виявилися не такими везучими і не такими серйозними лобістами: якщо споріднений банківський ринок уникнув ризику анулювання ліцензії, то страховий – під закон «Про ліцензування» може підпасти.

На «Провідну», «ІНГО-Україна» та «ПРОСТО-страхування» припадає 1,3 млрд гривень премій – понад 10% від 12 млрд гривень страхових зборів учасників рейтингу Insurance Top (або основної частини страхового сектору). При цьому «Провідна» посідає друге місце на ринку продажу ОСЦПВ, «ПРОСТО-страхування» – 9-те місце, «ІНГО-Україна» – 22-ге місце. Мова йде про сотні тисяч чинних полісів «автоцивілки», тобто події навколо цих компаній торкнуться сотні тисяч українців

Хоча Нацкомфінпослуг – регулятор сектору – діяла завчасно. «Ми провели зустріч, запросили всі компанії, котрі мають якісь «хвости», пов’язані з Росією, попередили їх про ситуацію, яка складається у зв’язку з цим законом, і про те, що зобов’язані будемо виконувати закон. Щоб вони могли вжити контрзаходів», – розповів Forbes член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов. За його словами, на зустрічі були присутні 12–15 компаній, у яких коли-небудь були якісь «російські хвости», тобто факти контролю з боку резидентів РФ.

Найпомітнішими страховиками ризикового сегменту з російським корінням є три компанії.

«Провідна» (колишня ІФД «Капітал Страхування») на 90% належить російському «Росгосстраху» – правонаступникові Держстраху СРСР (українською правонаступницею Держстраху є компанія «Оранта»). У рейтингу Insurance Top за результатами 2014 року «Провідна» посіла 6-те місце серед усіх українських страховиків: премії компанії до 1 січня 2015 року становили 528,9 млн гривень.

Акціонерна страхова компанія «ІНГО-Україна» на 99% належить ЗАТ «Інвест-Поліс» (Російська Федерація) і є дочірнім бізнесом російської ж страхової компанії «Інгосстрах». Це підприємство є спадкоємцем радянського Індержстраху і входить в орбіту олігарха Олега Дерипаски, акціонера ФПГ «Базовий елемент» і Русала, а також одного з 20 найбагатших людей РФ. Згідно з рейтингом Insurance Top, «ІНГО-Україна» – на 4-му місці серед усіх страховиків України з валовими страховими преміями на початок року в розмірі 581,2 млн гривень.

Третя компанія – ПрАТ «ПРОСТО-страхування». 25,3% цієї компанії належать українському дочірньому підприємству «Ресо-Інтер», близько 75% – кіпрському ТОВ «Астровей Лімітед». «ПРОСТО-страхування» є дочірнім бізнесом олігархів Сергія та Миколи Саркісових (російська фінансова група «РЕСО-Гарантія»). У рейтингу Insurance Top «ПРОСТО-страхування» заробило 24-те місце: страхові збори цього страховика за 2014 рік перевищили 175,5 млн гривень.

Учора член ради директорів і заступник генерального директора ВАТ «Росгосстрах» Ігор Мировський не зміг прокоментувати стратегію щодо української «дочки» своєї компанії. Утримався від відповіді й акціонер «ПРОСТО-страхування» Сергій Саркісов. В «ІНГО-Україна» Forbes повідомили, що, можливо, прокоментують новини після 28 числа.

Ніхто не відбирав права інвестора звертатися в інвестиційний суд. У Вашингтоні – міжнародний центр із розгляду інвестиційних спорів – ICSID. Таким внутрішнім законодавством Україна порушує свої міжнародні зобов’язання, більше того, у нас є двосторонні договори про захист інвестицій між Україною та РФ, яких ніхто не скасовував

Галина Третьякова, голова Української федерації убезпечення

Юридичні служби компаній напевно вже приступили до роботи. «Вони можуть перекинути акції на офшор, і ніхто ніколи не доведе факту контролю. Його можна довести, ґрунтуючись лише на чутках, а не на фактах. А юридичним фактом буде те, що є компанія, є якийсь острів’янин і він – власник компанії. Джерела походження капіталів будуть також острівними, і відстежити їхнє російське коріння ніяк не вийде», – пояснює юрист однієї з топ-компаній на правах анонімності.

Щодо «Провідної» ще влітку 2014 року з’явилася інформація, що компанію «продано» групі західноєвропейських інвесторів. Тоді фінансисти сходилися на думці, що основною метою такої угоди була спроба захистити страховика від можливих санкцій проти підприємств із російським корінням.

Але, за даними Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України, до 1 січня мажоритарним акціонером «Провідної» знову став «Росгосстрах».

Страховики вважають, що український ринок важливіше наразі очистити від неплатоспроможних компаній, які не виконують своїх зобов’язань, ніж ризикувати десятками тисяч клієнтів. «Фінансовий ринок передусім має очищатися від неплатоспроможних компаній. Комісія повинна повернути довіру до фінансового ринку, прибравши всіх, хто займався податковим арбітражем, невластивим страхуванням, у кого нема капіталу. І залишити тільки тих, хто може сумлінно виконувати зобов’язання перед клієнтами», – каже генеральний директор Української федерації убезпечення Галина Третьякова.

При цьому співрозмовник Forbes висловлює думку, що наслідки таких законів у майбутньому можуть бути болісними для України, якщо страховики не захочуть штучно ховати своє коріння. «Ніхто не відбирав права інвестора звертатися в інвестиційний суд. У Вашингтоні – міжнародний центр із розгляду інвестиційних спорів – ICSID. Таким внутрішнім законодавством Україна порушує свої міжнародні зобов’язання, більше того, у нас є двосторонні договори про захист інвестицій між Україною та РФ, яких ніхто не скасовував», – розповідає юрист.

Ми заздалегідь попередили страховиків про те, що будемо зобов’язані виконувати закон. Щоб вони змогли вжити контрзаходів

Олександр Залєтов, член Нацкомфінпослуг

У регуляторі сподіваються, що великі гравці не залишатимуть ринок. «Є великі компанії. Якщо нині їх позбавити ліцензій, високий ризик негативу на ринку», – констатує Залєтов.

Так, тільки на три згадані компанії припадає 1,3 млрд гривень премій, або більш як 10% від 12 млрд гривень страхових зборів учасників рейтингу Insurance Top (або основної частини страхового сектору).

«Провідна» посідає друге місце на ринку продажу ОСЦПВ, «ПРОСТО-страхування» – 9-те місце, «ІНГО-Україна» – 22-ге місце. Зазначмо, що ці страховки автовласників зобов’язує купувати держава. Мова йде про сотні тисяч чинних полісів «автоцивілки», тобто можливі події навколо цих компаній торкнуться сотні тисяч українців.

Додамо, що в нормативних документах з «автоцивілки» передбачено компенсації в разі банкрутства страховика, але не в разі виведення його з ринку з політичних мотивів.

Ще один болючий момент – розвиток подій навколо ринку страхування життя. Нагадаємо, що на ньому договори укладають на строк від 5 років і вище. Механізмів із виведення з ринку компанії, у якої діють 5–10-річні договори, поки що не передбачено.

Тож Нацкомфінпослуг варто врахувати кількість правових колізій, які виникнуть за якого-небудь ліцензійного тиску на великих страховиків із російським корінням.

Джерело: forbes.ua

About the Author :

Leave a reply