Як краще відкладати гроші для навчання в ВУЗі?

20.09.2015  //  By:   //  Гроші, Діти  //  No Comment   //   1668 Views

 

Останні роки показують, що кількість державних місць в ВУЗах зменшилася, а вартість навчання збільшилася.

У 2013-му для бакалаврів виділили загалом 99,1 тис. місць.

У 2014-му кількість державних місць для бакалаврів становила 98,7 тис. місць(http://ogo.ua/articles/view/2014-06-11/51994.html).

У 2015-му кількість державних місць на бакалавріат скоротили на понад 12%(http://ogo.ua/articles/view/2015-07-08/64639.html).

Разом з тим вартість навчання в 2015-2016 роках обіцяють збільшити — http://hronika.info/videonovosti/57294-ukrainskie-vuzy-podnyali-ceny-na-kontraktnoe-obuchenie-video.html.

Зараз вартість навчання в українських ВУЗах становить переважно від 6 000 до 20 000 грн за рік — http://abiturients.info/uk/cenaobuch/specialist?field_region_tid=All. В масштабі 5 років виходить від 30 000 до 100 000 гривень.
Тепер давайте врахуємо, що студент витрачає на харчування, проживання в гуртожитку та інші життєві потреби 1000 гривень за місяць. За рік це вихіодить 12 000 гривень, за 5 років — 60 000 гривень.

Якщо порахувати все разом, то виходить, що для того, щоб здобути освіту, студенту потрібно приблизно від 90 000 до 160 000 гривень.

Вартість навчання в вузах Польщі — від 600 євро за рік в приватних вузах та від 2000 євро за рік в державних вузах — http://eurostudy.info/uk/info/obrazovanie-v-polshe. В гривневому еквіваленті це виходить 18 000 — 50 000 гривень за рік, в масштабі
5-ти років — від 90 000 гривень у випадку навчання в приватному вузі та від 250 000 гривень у випадку навчання в державному польському вузі.

Якщо врахувати суму, потрібну для проживання Польщі(або іншій країні, в якій студент здобуваєє освіту), то кінцева сума буде більшою.

Як показують останні роки, кількість державних місць в ВУЗах зменшилася, а вартість навчання збільшилося.

Що робити?

Поступово накопичувати гроші — нехай і невеликими частинами, але протягом тривалого часу.

Найпоширенішими способами накопичення коштів є: депозитний рахунок, дорогоцінні метали, акції, нерухомість, програми цільового накопичення від європейських компаній, які працюють в сфері страхування життя.

Як показали останні роки, ціни на дорогоцінні метали мають властивість коливатися, тобто не тільки рости, але і падати. Сумарно, ціни на такі метали за останні кілька років в більшій мірі падали, ніж зростали — http://www.denga.com.ua/?id=1079&option=com_content&task=view.

Така сама ситуація з акціями та нерухомістю — ціни на них можуть як зростати, так і спадати.

Але для такої відповідальної цілі, як накопичення коштів для здобуття освіти, потрібен інструмент, який гарантовано збереже накопичення та принесе дохід, а не втрати.

Давайте розглянемо решту інструментів накопичення коштів з нашого списку вище в вигляді таблиці.

В таблиці також врахована опція страхування. Вона потрібна для того, щоб мати фінансовий захист від певних ризиків. В такому разі, при настанні форс-мажорного випадку, накопичені на навчання кошти можна залишити недоторканими, оскільки людина отримує виплату за відповідною програмою захисту.

Банк
(депозит + страхівка)
Страхова компанія з іноземним капіталом*
(програма цільового накопичення(для дітей))
Показники надійності По-різному, залежно від банку — Період роботи в світі: ~200 р.
+ Пережиті події: І Світова війна, ІІ Світова війна
Дохідність за останні 5 років 16 — 29%, нарахування % з 1-го року накопичення 18 — 22%, нарахування % з 3-го року накопичення
Підтримка при нещасних випадках тільки в межах України по цілому світі
Підготовка до навчання в ВУЗі + Визначення рівня володіння англійською, курси відповідно до рівня володіння
+ Визначення навичок
Допомога у пошуках роботи + Рекомендовані листи
+ Визначення затребуваних напрямків на ринку праці до початку навчання
+ Пошук вакансій

* До уваги взяті такі компанії, як PZU, AEGON, KD

Варто врахувати, що у накопичувальних програмах таких компаній передбачене покриття більшої кількості ризиків, ніж можуть дати банки за своїми програмами страхування. Це означає, що кошти на освіту в такому випадку більш захищені, ніж при покритті меншої кількості ризиків.

About the Author :

Leave a reply