Підприємцям готують дуже неприємний сюрприз

26.11.2015  //  By:   //  Business, Гроші  //  No Comment   //   3162 Views

З’явилася інформація, як уряд планує змінити оподаткування єдиноподатників З одного боку, Кабмін заявляє, що хоче полегшити життя підприємців, спростити адміністрування податків

А з іншого, наприклад, міністр фінансів не приховує, що за допомогою змін у податковій сфері планує наповнити кишені держави за допомогою змін в оподаткуванні, пише газета «Експрес».

То для кого так звана податкова реформа може обернутися неприємностями? Як з’ясувалося — для приватних підприємців. Про це заявив народний депутат Олександр Кірш, член Комітету податкової та митної політики.

— Податкова реформа може призвести до зникнення так званих спрощенців, тобто людей, які мали невеликий бізнес і платили єдиний податок, — вважає він.

— Чому?

— Бо, по-перше, збільшується реальне податкове навантаження на єдиноподатників. Зараз вони сплачують лише 4% і єдиний соціальний внесок (ЄСВ) лише на мінімальну заробітну плату. А тепер пропонується ЄСВ сплачувати за ставкою 20%, але нараховувати не тільки на мінімальну зарплату, а на весь дохід. Це дуже багато.

У 2016 році Мінфін пропонує сплачувати податок на доходи фізичних осіб за ставкою 20%, однак цей податок буде братися лише з 20% доходу. А 80% доходу будуть зараховувати у витрати. Це означає, з першого погляду, що єдиноподатники будуть платити ті самі 4%, що й тепер. Однак у 2017 році на витрати пропонують відкидати вже 60% доходу. Тобто «спрощенці» платитимуть податок із 40% доходу. Він становитиме 8%. А ще за рік податок братимуть із 60% доходів. Він становитиме 12%. Отже, замість сьогоднішніх 4% матимемо 12%. Це трикратне збільшення. Крім того, буде 20% соціального внеску, хоча раніше його сплачували лише на мінімальну заробітну плату. Загалом виходить, що сумарний податок буде таким: 12%+20%=32%

— Які це матиме наслідки?

— Його ніхто не буде сплачувати замість теперішніх 4%. Єдиноподатники підуть у тінь або на біржу праці. Тобто замість того, щоб створювати робочі місця, будуть вимагати, щоб їх годувала держава. Зрештою, навіть ті 4%, які зараз платять єдиноподатники, це набагато більше, аніж реально платять ті, хто є на нормальній системі оподаткування. Середній рівень податкового навантаження у промисловості становить 1 — 2%.

— Що буде, якщо «спрощенців» не стане або суттєво поменшає?

— Єдиний податок платять ті, хто фактично самозайнятий, і хто дає роботу собі та іншим замість того, щоб іти на біржу праці й отримувати допомогу з безробіття. Ці підприємці продають дешеві товари і є основою для формування середнього класу. Якщо для них запровадять податок на весь товарообіг, це означає зникнення середнього класу. А не буде єдиноподатників — не буде дешевих товарів. Проте безробітних стане стільки, що нещасного Фонду зайнятості не вистачить.

Світлана ОЛІЙНИК, газета «Експрес»
Джерело тут:

About the Author :

Leave a reply